miercuri, 6 octombrie 2010

Limbajul trupului – cat este mit şi cât este adevăr?

În orice librărie ai merge cu siguranţă dai peste o carte despre limbajul trupului. Acest lucru e valabil pentru cei care au avut ocazia să treacă în ultima vreme printr-o librărie.
Dacă nu aţi citit asemenea cărţi cu siguranţă aţi auzit despre acest subiect.
Să începem cu lista neadevărurilor şi a interpretării gesturilor:
- pune mana pe nas – înseamnă că minte
- nu te priveşte în ochi – înseamnă că îţi ascunde ceva
- îşi ţine mâinile încrucişate – însemnă că a devenit defensiv
- vine spre tine – e o persoană ofensivă
- îşi ţine picioarele încrucişate – se simte în nesiguranţă
- scoate pieptul în faţă: e arogant sau încrezut
Lista poate continua cu încă 100 asemenea semnificaţii. Acest limbaj al semnelor de cele mai multe ori este doar apă de ploaie. Probabil unii dintre dumneavoastră sunteţi surprinşi de această afirmaţie. Le fel sunt şi majoritatea cursanţilor mei. Acest limbaj al semnelor, desprins din context ne poate induce in eroare. Cel mai adesea se atrage atenţia că uneori poate însemna şi altceva. Din perspectiva care v-o prezint în aceste rânduri, lucrurile stau pe doc. Adică: Dor uneori mana dusa la gură poate însemna că minte sau că a spus ceva care nu vroia să spună. Aş da şi un procent, anume 10 %. Cu alte eu cred că doar în 10 % din aceste semnalmente exprimă ceea ce se dă de obicei de alţi autori cu siguranţă, avansând chiar procentul de 90 %?
De ce această reţetă a limbajului trupului este doar un mit? Care sunt de fapt adevărurile?
1. Fiecare persoană este unică!
Dacă acceptaţi acest postulat veţi vedea şi înţelege de ce acest limbaj al trupului, in forma care a fost prezentat mai sus! Fiecare persoană are propriile gesturi, propriul sistem de valori, propria educaţie sau auto-educaţie, gândeşte într-un anume fel, e interesat de ansamblu sau de detalii, este un analist sau un filosof, are anumite informaţii, are anumite experienţe proprii. Acestea ca multe alte caracteristici fac din fiecare om un individ unic. Această unicitate a fiecărei persoane se reflectă în limbajul trupului într-o măsură mai mare sau mai mică.
2. Limbajul trupului este barometrul individului nu al oamenilor!
Limbajul trupului devine astfel barometrul stării interne a partenerului. A separa limbajul trupului de unicitatea persoanei este apă de ploaie, este o cale greşită. Limbajul trupului este un univers al fiecărei persoană. Limbajul trupului este foarte important, el ne poate comunica foarte multe informaţii ce le putem folosi. Punerea unui şablon universal pe gestica omului contrazicem ideea de fiinţă umană! Câţi indivizi cunoaşteţi asemenea dumneavoastră? Probabil foarte puţini! Dar câte persoane cunoaşteţi la fel ca dumneavoastră? Probabil nici una! Revenind la limbajul trupului. Acesta este ne dă indicii doar asupra unei persoane şi trebuie interpretat ca atare. Acelaşi gest la o persoana poate însemna la fel de bine opusul la altă persoană!
3. Limbajul trupului este un detector de minciuni sau adevăr, NUMAI dacă şti sa-l foloseşti!
Este nevoie de mult antrenament şi instruire pentru a putea surprinde EXACT ce ai în faţă. Trebuie să te adaptezi rapid persoanei şi să „culegi” gesturi asociate cu ceva, nu doar gesturi. Mai clar trebuie să observi: Ce face atunci când vorbeşte despre ceva frumos? Ce gesturi face când nu-i place ceva? Ce face când îşi imaginează ceva plăcut? Totul funcţionează asemenea unui detector de minciuni. Întâi aduna informaţii adevărate, apoi informaţii false, în faza doi face corelarea, iar in ultima fază in funcţie de corelarea anterioară va prelucra noile informaţii obţinute.
4. Cum te poţi perfecţiona? De regulă aceste deprinderi unii le au nativ, au o capacitate empatică de a-şi dea seama exact ce gândeşti în acel moment. Dacă-i întrebi de unde ştiu îţi vor spune că şi-au dat seama ? La următoarea întrebare: cum anume şi-au dat seama majoritatea vor repeta ce au spus anume: mi-am dat seama sau îţi vor spune „pur şi simplu” . Sunt şi peroane care îţi vor explica, de exemplu am văzut că îi tremură vocea sau că a devenit agitat, etc. Prin antrenament însă aproape oricine poate căpăta aceste deprinderi. De regulă antrenamentele sunt eficiente dacă sunt într-un cadru organizat, de exemplu la un training. Nu este deloc greu să vezi EXACT CE AI ÎN FAŢĂ! Trebuie doar să te antrenezi în acest sens!
5. Ce este mit şi ce este adevăr în limbajul trupului? Este un mit acel şablon rigid care-ţi dă soluţia dând o semnificaţie certă unui anume gest: de exemplu încrucişarea braţelor însemnă că partenerul se apără!
Care sunt avantajele interpretării corecte a limbajului trupului?
1. încheierea unor vânzări mai bune
2. dezvoltarea unei comunicări active cu interlocutorul
3. îţi dai seama când poţi forţa nota!
4. Îţi dai seama când e cazul să o laşi mai „moale”
5. în viaţa personală (familie, prieteni)
Acest barometru al trupului (limbajul trupului) are limite?
Acest barometru este o unealtă excelentă atâta timp cât şti să o foloseşti. Trebui să fi conştient în acelaşi timp că interpretarea ta nu este 100% adevărată. Interpretarea ta îţi oferă anumite repere în funcţie de care să te poziţionezi şi să mergi mai departe. Această scanare corectă a partenerului, în NLP este numită calibrare
Exemplu
Cel mai greu test la interpretarea limbajului trupului îl dau jucătorii de poker. Aceştia încearcă să descopere exact când anume partenerul lui are o mână bună, când are o mână rea. Ei încep prin a studia comportamentul interlocutorului iar după ce vede exact ce cărţi a avut trage concluziile cum ar fi: Deci partenerul meu când are o mână bună i se măresc pupilele, respiră parcă mai repede, îşi încrucişează foarte des picioarele şi se uită de cel puţin 5 ori la cărţi în timpul jocului. Apoi în următorul joc urmăreşte iar semnalmentele şi caută să afle dacă întradevăr ceea ce a observat mai înainte apare şi acum. Daca aceste semne apar din nou şi el are o mană bună, el va reacţiona în consecinţă. Le fel încercă să descopere semnalmentele când are o cărţi necâştigătoare.
Lupta în limbajul trupului în jocurile de poker devine şi mai grea întrucât jucătorii experimentaţi emit semnale non-verbale menite sa-şi ducă în eroare partenerul. Trebuie să reuşeşti să le descoperi pe acelea care sunt relevante.
Distincţii conceptuale
La ce anume ne referim când spunem limbajul trupului?
CORP
+ poziţia în care este aşezat
+ mişcări mâini şi picioare
+ postură
+ respiraţie
+ agilitatea mişcărilor
+ poziţia coloanei
+ poziţia picioarelor
+ momentul mişcărilor
+ ritmicitatea mişcărilor
CORP
+ expresia feţei
+ mişcările ochilor
+ trăsături musculare (mişcări)
+ buzele (gura)
+ mişcările şi postura capului
+ culoare (ex: roşu în obraji)
VOCE
+ ton
+ intonaţie
+ ritmicitate
+ sublinieri, accentuări
+ viteză
+ claritate
+ volum
Scris de Marian RUJOIU
Manager Trainer Extreme Training, the way to excellence

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu